Útmutató – hasznos tanácsok - szemüvegkészítés előtt állóknak!

Szerencsés helyzetben, ha a Szemről-Szemre optika Gödöllőn környezetünkben van, akkor elsőkézből megkaphatunk minden fontos információt arról, hogy mit és hogyan tegyünk, ha szemüvegre van szükségünk.

De mit tegyen, akinek ez egy teljesen ismeretlen terület?

Az alábbiakban pontokba szedtük azokat az információkat, amik ebben a helyzetben segítenek egy „elsőszemüveges” vagy akár egy gyakorlott szemüveget viselő számára is.

Shape

1. A látásvizsgálat, a keret és lencseválasztás vagyis egy szemüvegkészítés megrendelése

időigényes, komplex folyamat, ami akár egy órát is igénybe vehet. Mindenki számára fontos, hogy teljes odafigyeléssel foglalkozzanak a problémájával, ezért el kell fogadnunk, hogy kellő időt kell szánnunk erre az elfoglaltságra. Ennek tudatában jelentkezzünk be a vizsgálatra.

2. A látásvizsgálatot az optikákban általában optometrista szakemberek végzik.

Azonban előfordulhat, hogy szemészszakorvosi vizsgálat során receptre kerül felírásra az új dioptria érték. Gyerek szemüvegek esetén abszolút jellemző ez a gyakorlat, de felnőtteknél sem ritka. Ebben az esetben kezünkben a recepttel, bármely optikában megtörténhet a lencse és keretválasztás, illetve a szemüvegkészítés megrendelése.

3. A vizsgálat díja kedvezményként levonásra kerülhet a szemüveg árából

egyes optikákban, amennyiben egyidőben történik a látásvizsgálat és a szemüvegkészítés megrendelése. Célszerű erről előre tájékozódni a kiválasztott optikában és egyszerre elvégeztetni mind a kettőt, hogy a kedvezmény érvényesíthető legyen.

4. A látásvizsgálatra praktikus bejelentkezni online,

vagy akár telefonon, mert így kivédhető a felesleges várakozás, az esetleges tumultus, illetve az optometrista szakemberek is felkészülhetnek a páciens érkezésére.

5. Szemüvegünket hozzuk magunkkal,

amennyiben már előzőekben viseltünk szemüveget, az eredmények összevetése az optometrista szakember számára fontos információkat adhat.

6. A látásvizsgálatot megelőzi egy rövid beszélgetés,

ennek célja, hogy a páciens elmondja a látásromlással kapcsolatban tapasztalt tüneteit, valamint olyan további információkat, ami a vizsgáló számára az eredmények meghozatalához szükséges lehet, amivel még pontosabbá teszi a mért eredményeket.

7. A látásvizsgálat egy humán-egészségügyi szolgáltatás,

mit 20-30 éve jellemzően inkább szakrendelői környezetben orvos végzett. Manapság ez a tevékenység is specializálódott, ezért az orvosok a szakrendeléseken a hozzájuk forduló betegek szembetegségeivel foglalkoznak elsősorban. A magasan képzett optometristák optikai környezetben végzik a látásvizsgálatot, határozzák meg az éleslátás korrekciót. Természetesen az optikáknak a szolgáltatás végzéséhez biztosítani kell a szigorú feltételeket, akár az eszközökről, környezetről, illetve a hozzáértő szakemberekről van szó. Érdemes úgy tekintenünk a látásvizsgálat szolgáltatásra is, mint amikor egy magánegészségügyi intézménybe megyünk pl. ultrahang vizsgálatra.

Shape

8. A látásvizsgálat fájdalommentes,

egyrészt műszerekkel végzik, valamint próbakeret felvételével, a lencsék finomra hangolásával történik, aminek a célja a látáskorrekció meghatározása. Fontos, hogy vizsgálat közben kommunikatívak legyünk, az optometrista a mi visszajelzéseink szerint tudja irányítani a folyamatot.

9. A látásvizsgálat nem egyenlő a szemészeti vizsgálattal.

A látásvizsgálat célja a látáskorrekció megállapítása. A műszeres vizsgálat azonban lehetővé teszi, hogy egyes szembetegségekre fény derüljön. Ilyen pl. szürkehályog, makuladegeneráció. Amennyiben szükséges, ezekre a betegségekre az optometrista szakemberek felhívják a figyelmet, és a páciens számára szakorvosi vizsgálatot ajánlanak.

10. Lencseválasztáshoz tudnunk kell a használat célját,

hogy mire kell a szemüveg pl. olvasáshoz, és rendelkeznünk kell a látásvizsgálat eredményeivel. Az eredmények vagy a helyben végzett látásvizsgálat eredményei, amik ott azonnal rendelkezésre állnak, vagy receptre kerültek felírásra. A látszerész kollégák szakmai segítségével tudjuk kiválasztani a tökéletes látásélményt biztosító lencsét.
A lencseválasztásról általában az „Egyedi választás, kitűnő látásélmény, avagy a személyre szabott szemüveg” cikkünkben foglalkoztunk.
Az alábbi linken elérhető:
https://szemrolszemre.hu/egyedi-valasztas-kivalo-lataselmeny-avagy-a-szemelyre-szabott-szemuveg/

11. A keretválasztást elsősorban személyiségünk fogja meghatározni

de nem elhanyagolhatók a praktikum, vagy a használati tapasztalatból adódó szempontok sem, ha már vannak. Bármelyik szempont lesz is az elsődleges, fontos, hogy a választott keret kényelmes legyen, tökéletes komfort érzetet biztosítson és szépérzékünknek is megfeleljen. A szemüveget akár több éves használatra választjuk, ezért merjünk próbálni olyan modelleket is, amiket alapból nem választanánk. Nagy meglepetés lehet, ha kiderül, hogy pont egy ilyen fazon áll a legjobban.

12. A szemüveg használata mindenki számára türelmet igényel.

Meg kell szoknunk a viselését, hogy mikor kell használnunk, hogy mikor, hová tesszük, hogy nem dobáljuk, hogy hogy tesszük fel és vesszük le, hogy tokban tároljuk, hogy törlőkendővel tisztítjuk. Azonban a megfelelő odafigyeléssel, gondossággal tartott minőségi szemüveg több éves hordási idővel hálálja meg mindezt.

Látásvizsgálat Gödöllőn! Keressen minket bizalommal, ha szemvizsgálatra van szüksége, vagy szemüvegkészítésen gondolkozik. Szakértő csapatunk akár gyerek szemüvegkészítéssel is foglalkozik Gödöllő központjában!

Elérhetőség

A vállalkozás létrehozását és fejlesztését a „Vállalkozó Start” program keretében az OFA Nonprofit Kft. támogatta. A támogatás forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosította